Totalt 0 SEK

Fortsätt handla
language flag

Choose your shipping destination:

 

 
Omtanke på Granit

Omtanke är ett fint ord. Det betyder att sörja för andras behov, att handla och planera klokt och att ordna för framtiden. Omtanke har funnits med oss på Granit sedan starten.

Med funktionella varor i neutrala färger och bra kvalité behöver våra produkter inte vara trendberoende. Den visionen var avgörande för våra grundare redan från starten: Granit ska vara ett omtänksamt och långsiktigt företag. Det är vi stolta över.

 

Vår strategi

Granit har som mål att vara en del av en cirkulär ekonomi. Det ger en riktning och något att sträva mot. Hur lyckas vi med det, när vi har så många olika produkter? Till att börja med behöver vi redan i produktutvecklingsfasen ta med ett livscykelperspektiv: Vad tillför den här produkten och på vilket sätt kan vi skapa förutsättningar så att den används länge och sedan återvinns? Genom att t.ex. undvika att blanda material eller göra det lätt att sära på materialen kan vi skapa bra förutsättningar för att våra produkter blir cirkulära.

Granit har en strategimodell för hur vi arbetar med Omtanke. Den finns för att visa alla delar av vårt omtankearbete och för att göra det lätt för alla medarbetare att se var de kan bidra och påverka.

Vi inspireras av när Ellen Mac Arthur seglade ensam runt jorden. Hon var otroligt beroende av att allt på båten skulle hålla – skulle något gå sönder behövde hon laga det – det gick inte att köpa nytt när hon var mitt ute på havet. Hon insåg att jorden vi lever på är precis som hennes båt. Vi har resurser men de är inte oändliga. Därför behöver vi återanvända, laga och återvinna. 

 

 

Miljöarbete

Visst har vi en miljöpolicy och ekologiskt, Fair Trade-märkt kaffe på kontoret och i butikerna. Men en större del av vår miljöpåverkan sker ju i produktion- och transportledet.

Vi arbetar aktivt med att hitta fler leverantörer som finns i Sverige och Europa för att kunna förkorta transporter och minska miljöpåverkan. I dagsläget ligger 13% av vår produktion i Sverige och totalt 38 % i Europa. Det är relativt höga siffror för vår typ av varor men, som sagt, vi jobbar på att justera dem ytterligare över tid. Ett annat exempel är att alla våra läderprodukter är vegetabiliskt garvade. Det innebär att vi väljer bort det kromgarvade lädret som både är miljöfarlig och kan orsaka allergier och andra hälsoproblem för både de som arbetar med och använder produkterna.

 

 

 

 


 

Leverantörsled & Socialt ansvarstagande

Vi är glada och stolta över vårt medlemskap i Initiativ för Etisk Handel, en organisation som stöttar, bidra till och övervakar vårt arbete med leverantörsledet i högriskländer.

IEH har, precis som vi, en pragmatisk bild av leverantörsarbetet där man inser att vi inte bara kan göra leverantörsutvärderingar. Vi behöver t.ex. titta på vårt eget sätt att arbeta och säkerställa att vi redan på hemmaplan ger bra förutsättningar för att våra producenter ska kunna leva upp till vår uppförandekod.

 

 

 


 

Barnhemmet i Muang Mai

Sedan 2009 har vi stöttat barnhemmet i Muang Mai i Thailand och i september 2015 passerade vi miljon-strecket för hur mycket vi tillsammans har bidragit med till barnhemmet.

Fem kronor per omtankeprodukt blir till slut mycket pengar! Barnhemmet erbjuder en trygg uppväxt och utbildning till barn som annars saknat det. På Granit är vi väldigt glada över att, tillsammans med våra kunder, kunna bidra till en sådan positiv verksamhet. Tack för att du tänker med hjärtat!

 

 

 

 

Vår bästa tips till dig

Vi kan göra mycket för att våra produkter ska bli bättre, och det kan du som kund också. Här kommer våra tre bästa tips till dig som vill vara en omtänksam kund:

1. Visa genom dina köpval att du bryr dig. Ju högra krav du ställer på produkterna, ju mer kan vi satsa på dem. Fråga gärna i butik eller kontakta vår Omtanke-ansvarig.

2. Ta hand om dina produkter! Köp en produkt av bra kvalitet och ta väl hand om den. Genom att till exempel vädra ditt plagg varannan gång istället för att tvätta spar du tid, energi och plagget håller längre. Vill du inte ha din produkt längre? Ge bort eller sälj! Är den trasig och du inte kan laga, snälla återvinn materialet genom att sopsortera rätt.

3. Ge produkten ett andra liv. Har du tröttnar på din produkt? Vänd upp och ner på den! Måla om den, ta bort en del eller byt tyg, flytta ut den på balkongen, flytta in den från trädgården, klipp sönder och limma ihop. Låt kreativiteten flöda!


 

 

 

 

Schyssta produkter

För att vi ska kunna fortsätta erbjuda fantastiska produkter i en värld vars resurser blir alltmer ansträngda, behöver vi tänka till på vad vi tillverkar för produkter.

Visste du att våra vaser är gjorda av helt återvunnet glas och att våra boxar är gjorda av återvunnet papper? De mulesingfria fåren som bar på våra fårskinn har växt upp fritt och fått gå ute. Våra disktrasor är gjorda av cellulosa och bomull, vilket gör dem tåliga (tvätta gärna i disk- eller tvättmaskin!) Det naturliga materialet gör också att trasan går alldeles utmärkt att kompostera.

Cirkeln är sluten!


 

Utvalda varor

Korg Hoogla Rund Liten
  • Produktinformation
Hoogla är ett gräs som växer i södra delarna av Bang...
159 SEK
Korg Hoogla Rund Liten
Tvål Palmblad
  • Produktinformation
Mjukgörande tvål tillverkad av kokosolja och eterisk...
79 SEK
Olivtvål
  • Produktinformation
Ljuvlig olivtvål utan tillsatser, endast olivolja, s...
49 SEK
Slut i weblager
Vas Returglas 20x21 cm
  • Produktinformation
Vas/kruka tillverkad av återvunnet returglas. Ojämnh...
229 SEK
Sittpuff Liten Grå
  • Produktinformation
Stabil och praktisk sittpuff som är hopvikbar. Förva...
299 SEK
Slut i weblager
Sittpuff Liten Grå
Rapsolja Citron
  • Produktinformation
Rapsolja med naturlig citronarom (0,9%) Fröet mals s...
89 SEK

Populärast just nu!

Taggar